Ραδιοτηλεοπτική Επιχείρηση Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

Η Δημοτική Επιχείρηση Ραδιοτηλεόρασης της Σύρου, ιδρύθηκε από τον Δήμο Άνω Σύρου ως «Δημοτική Επιχείρηση Προβολής & Ενημέρωσης», με σκοπό να δραστηριοποιηθεί σε θέματα που αφορούν τη Προβολή και προώθηση των χαρακτηριστικών της περιοχής, σε ιδιωτικούς ή δημόσιους φορείς καθώς και το ευρύτερο κοινό.

Σήμερα, -μετά τον Καλλικράτη- ανήκει στον ενιαίο Δήμο της Σύρου με την επωνυμία «Ραδιοτηλεοπτική Επιχείρηση Δήμου Σύρου – Ερμούπολης».

Η λειτουργία του Ραδιοφωνικού Σταθμού ξεκίνησε από το 1988 και το όνομα του σήμερα είναι «Αιγαίο live 95,8», ενώ από το 1995 ξεκίνησε η λειτουργία Τηλεοπτικού Σταθμού Τοπικής -τότε- εμβέλειας, την «Αιγαίο Τηλεόραση». Πρόσφατα εξέπεμψε ψηφιακό σήμα και εξελίχθηκε σε τηλεοπτικό σταθμό περιφερειακής εμβέλειας, καλύπτοντας με το τηλεοπτικό της σήμα σε όλες τις Κυκλάδες.

Με δεδομένο ότι ο Νομός Κυκλάδων αποτελείται από 24 κατοικημένα νησιά, με σημαντικά προβλήματα συγκοινωνίας και επικοινωνίας, τα Ραδιοτηλεοπτικά μας μέσα, τα οποία βρίσκονται στην έδρα του Νομού και άρα κοντά στα κέντρα αποφάσεων, έχουν βασική φιλοδοξία και φιλοσοφία πάντα την ανάδειξη των ζητημάτων που αφορούν τόσο το νησί της Σύρου, όσο και ολόκληρου του κυκλαδίτικου συμπλέγματος γενικότερα, ενώ αποτελούν ουσιαστικά τη γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ των νησιών για Θέματα που αφορούν αυτά καθ’ αυτά τα νησιά, την ιστορία τους, τον πολιτισμό τους, τα ήθη και τα έθιμα τους.

Η «Αιγαίο Ραδιοτηλεόραση», δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως αμιγώς ενημερωτικός σταθμός, ούτε όμως και ψυχαγωγικός. Πρόκειται μάλλον για έναν μεικτό Ραδιοτηλεοπτικό σταθμό στον οποίο μέλημά μας είναι να υπάρχει ισοστάθμιση του ενημερωτικού με το ψυχαγωγικό πρόγραμμα. Ωστόσο από τη στιγμή της ίδρυσής του, είχε ως στόχο την προβολή θεμάτων που αφορούν την ενημέρωση των τηλεθεατών κυρίως σε τοπικό επίπεδο τόσο με την παραγωγή δελτίων ειδήσεων, όσο και με εκπομπές λόγου που φιλοξενούν κατά καιρούς αιρετούς εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, βουλευτές του νομού αλλά και απλούς πολίτες με στόχο να ακουστούν όλες οι απόψεις πάνω στα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τον ευαίσθητο χώρο των Κυκλάδων.

Στο τομέα της αθλητικής ενημέρωσης, τον οποίο η «Αιγαίο Ραδιοτηλεόραση» φροντίζει να προσφέρει με τον πλέον ευκρινή και ανεξάρτητο λόγο, εκτός από τις τακτικές αθλητικές εκπομπές του προγράμματός της πολύ συχνά πραγματοποιεί απευθείας μεταδόσεις των αγώνων βόλεϊ που λαμβάνουν χώρα στις Κυκλάδες και που αφορούν το φίλαθλο κοινό το οποίο είναι εξαιρετικά απαιτητικό.

Στη πορεία της αυτή, η «Αιγαίο Ραδιοτηλεόραση» βρίσκεται κοντά στα γεγονότα και επιδιώκει την καθημερινή προβολή όλων των πολιτικών, κοινωνικών και πολιτιστικών θεμάτων που λαμβάνουν χώρα στις Κυκλάδες.

Στον τομέα της ψυχαγωγίας η Δημοτική Ραδιοτηλεόραση της Σύρου έχει ανέκαθεν προσπαθήσει να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις των ακροατών του και μπορούμε να είμαστε περήφανοι που ως έναν πολύ ικανοποιητικό βαθμό τα έχει καταφέρει.

Εξάλλου σ’ αυτό συμβάλλουν οι αξιοπρεπείς παραγωγικές παρουσίες που διέπουν το πρόγραμμα του, το οποίο αποτελείται από εκπομπές που προβάλλουν θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, εκθέσεις και άλλες εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στις Κυκλάδες.

Τέλος, θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε ότι η «Αιγαίο Ραδιοτηλεόραση» έχει διοργανώσει 20 τηλεμαραθώνιους αγάπης, με σκοπούς όπως η δημιουργία μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, το χτίσιμο σχολείου στη Κένυα, για το Κόσοβο, για τα παιδιά της Unicef, για τα θύματα των καταστροφών της ΝΑ Ασίας για τους πυρόπληκτους της Πελοποννήσου το 2007 και αρκετά άλλα και σε αρκετές άλλες περιπτώσεις, προσφέροντας βοήθεια στους κατά καιρούς δοκιμαζόμενους συνανθρώπους μας.